Да работим 4 дни, да включим роботи - решение за проблемите на трудовия пазар

Сериозен недостиг на кадри в държавите от ЦИЕ-6 отчита доклад

11.08.2018 | 11:27 Редактор: Лазарина Колчагова
Да работим 4 дни, да включим роботи - решение за проблемите на трудовия пазар

Седмица с 4 работни дни и повече роботи в заводите ще се отрази добре на пазара на труда. Това се посочва в най-новия доклад на консултантската компания Colliers International, който се отнася за пазара в ЦИЕ-6 (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и България), пише Dnes.bg

Много ниските нива на безработица, емиграцията и развитието на сектора на услугите създадоха сериозен недостиг на кадри в държавите от ЦИЕ-6, пише в анализа.

Завръщането на работещите от Западна Европа е друг вариант за решаване на проблема с недостига на кадри. През 2016 г. 500 хил. граждани на ЦИЕ-6 са емигрирали към държави от Западна Европа. Ако заплатите бъдат повишени, те може да се завърнат.

Привличането на имигранти от бившите руски републики, също може да подпомогне пазара на труда в ЦИЕ-6. Именно този вариант се предпочита от работодателите у нас като през лятото в хотелите на морето работят много украинци. В същото време българки стават камериерки в Гърция и страни като Холандия.

Ако проблемът с недостига на кадри не се разреши, в дългосрочен план се очаква да настъпи успокояване на растежа на БВП, забавяне на икономическото развитие и вероятно намаляване на частните инвестиции в региона. А това ще се отрази негативно и на търсенето на бизнес имоти в региона.

През юни безработицата в България падна до рекордно ниското ниво от 5,7%. Като една от причините за това е, че всяка година населението на намалява с около 50 хил. души, или колкото един средно голям град, заради емигрантите, които търсят по-високи заплати в чужбина. Недостигът на кадри е най-големият проблем пред редица предприятия в страната.

Снимка: Pixabay