Българската икономика е в подем, свидетелстват рекордната заетост и високия БВП

Успехът обаче не е разпределен поравно между отраслите и регионите

11.08.2018 | 11:52 Редактор: Лазарина Колчагова
Българската икономика е в подем, свидетелстват рекордната заетост и високия БВП

Икономиката на България, независимо от политическите търкания, се намира в най-добрата си форма от кризата насам. 

Свидетелство за това са рекордната от началото на прехода заетост, стабилният ръст на заплатите и повишаването на брутния вътрешен продукт, пише Investor.bg

По-встрани от медийното внимание обаче остават данните за създаването, закриването и задържането на фирмите, вероятно отчасти поради чувствително закъснялото им публикуване (данните, които НСИ изнесе наскоро, са към края на 2016 г.). Това пише в анализа на Адриан Николов, експерт в Института за пазарна икономика, цитиран от Investor.bg.

Подемът обаче през последните години далеч не е разпределен поравно между малките и големите предприятия, между различните отрасли и различните региони.

Активните предприятия не са и разпределени равномерно между различните дейности – почти 41% от всички са в търговията, 13% - в професионалните дейности, а 9% - в преработващата промишленост. 

Причина за това разпределение е огромният брой малки магазини и търговски обекти, което личи от малкия брой средно заети лица на фирма – 3,6 през 2016 г. 

Въпреки че съставляват относително малка част от активните предприятия, фирмите в преработващата промишленост имат най-голям дял в заетостта с над 550 хиляди души към края на 2016 г. 

Почти толкова – 510 хиляди, са заети в търговията.
Основните двигатели са търговията, както и IT и аутсорсингът на услуги, но в търговията са и най-малко жизнеспособните фирми. 

Същевременно обаче икономиката продължава да бъде доминирана от малки фирми и еднолични търговци.

Снимка: Pixabay