Горещините в Европа заплашват производството на бира

Ечемичените култури в северните страни от континента пострадаха от силното слънце и сухото време

07.08.2018 | 17:16 Редактор: Ивайло Николов
Горещините в Европа заплашват производството на бира

Необичайните горещини в по-голямата част от Европа може да имат неблагоприятен ефект дори и върху бирата, въпреки че топлото време стимулира консумацията на освежаващата напитка.

Ечемичените култури в Северна Европа пострадаха заради жаркото слънце и сухото време, предизвиквайки възможни проблеми за производителите на бира, които се нуждаят от малц за продукцията си. Добивът на някои от основните производители в Скандинавието, Северна Германия и балтийските държави може да се окаже с 30% - 40% под нормата, посочват от компанията за търговия на ечемик Evergrain Germany.

Цената на ечемика вече се увеличава, като разходите ще трябва да бъдат предадени по веригата на доставки, пише INVESTOR.BG

В Скандинавието извънредните горещини, които причиниха горски пожари в Швеция, означават също, че жътвата ще дойде три до четири седмици по-рано от обичайното. Времето, което се отрази негативно на културите, означава също, че Европейският съюз ще бъде изправен напролет пред недостиг от малц в размер на 490 000 тона през този сезон.

Цените на френския малц нараснаха с над 35% от април насам, достигайки до най-високата си стойност от 2013 година. 

Топлото време също така и намалява качеството на продукта, което означава, че по всяка вероятност ще има ечемик, който ще може да се използва само като храна за добитък.

Лошото производство в Северна Европа обаче може да се окаже компенсирано от Франция, където реколтата тази година е много силна и страната може да е способна да гарантира доставки.