Спряха китайски ваксини извън стандарта

Започва разследване, Пекин иска "тежки санкции"

23.07.2018 | 15:32 Редактор: Лазарина Колчагова
Спряха китайски ваксини извън стандарта

Китайският премиер Ли Къцян призова за "тежки санкции" и "нулева толерантност" след нов скандал с ваксини, който доведе до срив при акциите на фармацевтичните компании в страната, пише Dnes.bg.

Китайската служба за храните и лекарствата (China Food and Drug Administration) обяви вчера, че е спрялa производството на ваксини срещу бяс на голяма компания - Чанчун Чаншън (Changchun Changsheng), след като при инспекция са открити фалшифицирани данни и други проблеми.

Фирмата е "прекрачила червената линия на етиката", каза Ли Къцян. Той оповести създаването на правителствена комисия за разследване, която да извади на бял свят практиките на целия сектор.

"Няма значение кои са замесените компании или хора, те ще подлежат на тежки санкции и ние ще покажем нулева толерантност", заявява Ли Къцян в комюнике, публикувано снощи на сайта на правителството.

Скандалът предизвика лавина от статии и коментари, които засилиха страха и гнева на обществото, което в по-голямата си част определя националната фармацевтична индустрия като слаба.

Акциите на основните китайски производители на ваксини се сринаха днес. На борсата в Шънчжън три от компаниите отчетоха максимално допустимия спад от 10 процента - Уолвакс биотекнолъджи (Walvax Biotechnology), Шънчжън кантай (Shenzhen Kangtai) и Чунцин Чжъфей (Chongqing Zhifei).

Снимка: Pixabay