Безпрецедентно: КЗК спря продажбата на ЧЕЗ!

Комисията не разрешава на фирмата на Гинка да придобие активите на електроразпределителното дружество

19.07.2018 | 15:49 Редактор: Ивайло Николов
Безпрецедентно: КЗК спря продажбата на ЧЕЗ!

Комисията за защита на конкуренцията спря сделката за продажбата на ЧЕЗ. КЗК не разрешава на фирмата "Инерком " на Гинка Върбакова да придобие българските дружества на електроразпределителния холдинг.

Мотивите за това са, че ако придобие ЧЕЗ, "Инерком" като производител на електрическа енергия, ще има предимство пред останалите участници на пазара.

Пазарният регулатор уточнява още, че кандидатът за купувач е посочил в искането си до комисията, че няма вероятност след сделката да придобие господстващо положение.

В хода на производството са изискани становища и информация от Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, "Електроенергийния системен оператор" и от основни конкуренти на купувача и продавача.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. От "Инерком" обявиха, че са  изненадани от решението на КЗК, а в следващите дни компанията ще съобщи какви действия ще предприеме.

Главният редактор на най-влиятелния чешки всекидневник – "Лидове Новини" – Веселин Вачков обясни, че реакции по медиите в страната няма, защото е прекалено рано, но според него, ако останат така нещата, ЧЕЗ ще трябва да мислят за други варианти за продажбата на българските си дружества.