Jaguar изнася производството си от Великобритания при "твърд" Brexit

В момента JLR дава работа на 40 000 души пряко и на близо 300 000 косвено на Острова

07.07.2018 | 09:56 Редактор: Велислав Филипов
Jaguar изнася производството си от Великобритания при

Най-големият британски автомобилен производител заплаши да напусне страната, ако Brexit се състои според плановете на правителството в Лондон.

Актуалният "твърд" вариант на скъсване с ЕС ще струва по 1,2 милиарда лири всяка година само от мита, коментира Ралф Шпет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover. 

Опасенията на JLR и останалите автомобилни производители на Острова са, че кабинетът на Тереза Мей води преговорите към излизане от европейския митнически съюз. Това би принудило британските компании да търгуват по спогодбите на Световната търговска организация.

"Не желаем да заплашваме никого, само да направим напълно ясни последствията от такова развитие. Сърцето и душата на компанията са във Великобритания, но ако преместването е единственият шанс тя да оцелее, то ще се случи", предупреди Шпет.

Германският мениджър, работил преди за BMW и Ford, изведе Jaguar Land Rover до няколко поредни години на рекордни продажби и печалби. 

В момента JLR дава работа на 40 000 души пряко и на близо 300 000 косвено на Острова, а освен това изнася продукция на стойност над 20 млрд. евро годишно.

Снимка: Pixabay

Вижте какви са бъдещите планове на компанията на Automedia.bg.