Отделяме 19% от дневния си надник за галон бензин

България е с по-скъп бензин от средното ниво в света

25.06.2018 | 20:02 Редактор: Тодор Петров
Отделяме 19% от дневния си надник за галон бензин

Българският шофьор отделя 19% от дневния си надник за един галон бензин. Много или малко е това на фона на цените по света?

Изчисленията показват къде е най-достъпният бензин в сравнение между 61 държави. България се нарежда на 23 място със средна цена на галон бензин от 4,89 долара - или 19% от бюджета на всеки българин.

По този показател – на ниво на достъпност, сме на 52 място от общо 61 държави. По третия показател – каква част от заплатата си харчим годишно за гориво – сме на 33 място. Изчисленията са на Съюза на българските автомобилисти, а използваните данни на Bloomberg. 

Според анализаторите средната цена на бензина у нас е 2,15 лв. По-този показател страната ни е с по-скъп бензин от средното ниво в света - от 1.94 лв. за литър. Сред отделните държави обаче има съществени разлики, които правят стойностите на горивото по-ниски или по-високи. 

Като общо правило по-богатите държави имат по-високи цени, а по-бедните страни и страните, които произвеждат и изнасят петрол, имат значително по-ниски цени. В клакацията за най-евтин бензин в света Венецуела е на първо място. През 2016 г. президентът Николас Мадуро увеличи бензина с 6000%, но все още пълненето на един резервоар струва по-малко от чашка кафе. Средната цена на литър бензин в страната е 0,01 щатски долара.

Забележително изключение са САЩ, които са сред икономически развитите нации, но в същото време имат ниски цени на горивата. Различията в цените в отделните държави се дължат на различните данъци и субсидии на бензина. Всички имат достъп до едни и същи цени на петрола на международните пазари, но всеки има различна данъчна политика, което води и до финансови разлики. В резултат на това цените на дребно на бензина са различни.

Снимка: Pixabay