Второто тримесечие ще бъде по-скромно за еврозоната

Все още няма основание за обявяване на края на забавянето икономическо развитие

22.06.2018 | 17:44 Редактор: Иван Берберов
Второто тримесечие ще бъде по-скромно за еврозоната

Икономиката на еврозоната вероятно ще отбележи скромно представяне през второто тримесечие. Частният бизнес бележи по-бърз от очакванията ръст през юни, но заради опасенията около търговията растежът на промишленото производство е най-бавният от 18 месеца, съобщи Investor.bg.

Новините за по-бърз цялостен растеж този месец, включително на двете водещи икономики Германия и Франция, наред със засилващия се ценови натиск вероятно ще бъдат приветствани от ръководителите на Европейската централна банка.

Миналата седмица институцията сигнализира, че програмата ѝ за изкупуване на облигации ще приключи тази година, а основните ѝ лихвени проценти ще бъдат повишени през втората половина на 2019 година.

Индексът по поръчките на мениджърите PMI, който се изготвя от компанията за финансова информация IHS Markit и се приема като добър ориентир за икономическия растеж, се е повишил до 54,8 пункта през юни спрямо 54,1 пункта през май. Анкетирани анализатори очакваха ниво от 53,9 пункта.

Най-новите стойности на индекса сигнализират растеж от 0,5 на сто за икономиката на еврозоната през второто тримесечие, посочва Маркит. През първите три месеца на годината растежът бе 0,4 на сто.

Според анализатори обаче макар това да е стъпка в правилната посока, няма основание да се обявява края на тенденцията към забавяне на икономиката, която се наблюдава напоследък.