"Вълкът от Уолстрийт" все по-често мами хората, бъдете внимателни!

Пред Investor.bg oт КФН предупреждават за ръст на подадените сигнали от пострадали

21.06.2018 | 15:20 Редактор: Василена Василева

През последните месеци се увеличава броят на подадените в Комисията за финансов надзор, а голяма част от пострадалите са чуждестранни граждани, които са попаднали на измамници или през онлайн платформи, или чрез обаждане по телефона. За това предупреждават в интервю за Investor.bg Марио Гаврилов, директор Връзки с обществеността и протокол в КФН, и Калин Клисаров, квестор на "Интepaĸтив Кампъни" ЕOOД (наследник на "Глoбaл Mapĸeтc" OOД).

По думите на Гаврилов практиките са подобни на тези, използвани в известния филм "Вълкът от Уолстрийт".

"Обаждане по телефона с уверение, че със сигурност се печелят пари, като това често е гарнирано със сложни термини, след което следва превеждане на пари и много често тези пари въобще не стигат до капиталовия пазар", казва говорителят на комисията в разговора си с финансовия сайт.

По думите му след като през последната година – година и половина се е вдигнал доста шум около практиките на нелицензираните инвестиционни посредници, те са започнали да предприемат иновативни подходи, един от които е да добавят разни уширения към имената на реално действащи фирми.

"Така човек, проверявайки списъка (на компании, които извършват инвестиционна дейност без лиценз, б.ред), ако не е особено внимателен, може да се окаже в лапите на именно такъв нелицензиран посредник", казва Гаврилов.

Снимка: Pixabay

Цялото интервю вижте тук!