Изоставаме сериозно спрямо държавите от ЕС по развитие на икономиката

Страната ни е на последно място и по паритет на покупателната способност, и по БВП на глава от населението

19.06.2018 | 15:36 Редактор: Василена Василева
Изоставаме сериозно спрямо държавите от ЕС по развитие на икономиката

България продължава да изостава сериозно спрямо останалите държави от Европейския съюз (ЕС) по развитие на икономиката. Страната ни остава на последно място в общността по БВП и потребление на глава от населението спрямо средното за блока равнище, показват предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Измерено в паритет на покупателната способност, потреблението в България през миналата година е било 55% от средното за ЕС. Това все пак показва известно подобрение, тъй като през 2016 г. средно то е било на ниво от 2 пункта по-ниско – 53% от средното за ЕС.

На предпоследно място остава Хърватия с 61%, а преди нея е Унгария – с 63%. Румъния, която миналата година си разделяше 26-ото място с Унгария, излиза с една позиция напред, и то с доста по-добър резултат – 68% спрямо 63% през 2016 г.

В Латвия индивидуалното потребление, измерено в паритет на покупателната способност, достига 70% от средното за ЕС, а в Естония – 72%.

Лидери в класацията пък са Люксембург – 130% от средното равнище за ЕС, Германия – 122%, и Австрия – 118%.

В същото време БВП на глава от населението – показател за икономическата активност, също показва значителни разлики между страните членки на ЕС. През 2017 г. БВП на глава на населението, измерен в паритет на покупателната способност, в България възлиза на 49% от средното за ЕС през 2017 г. Преди нас отново е Хърватска с 61%, но този път Унгария и Румъния си разменят местата съответно с 68% и 63% от средното за ЕС.

Най-висок стандарт поддържат жителите отново на Люксембург. БВП на глава от населението там достига 253% от средното равнище в съюза.

По този показател обаче Германия изостава доста след други страни в Европа. Страната бележи БВП на глава от населението от 123%, оставайки след Ирландия (184%), Австрия и Холандия (по 128%) и Дания (125%).

Средно за еврозоната потребление на глава от населението достига 105% от средното за ЕС, а БВП на глава от населението - 106%, показват още данните.

Снимка: Pixabay

Още икономически новини четете в Investor.bg