КЕВР реже ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про" за осезаемо поскъпване на тока

Парното в София да поскъпне с 1,44% вместо исканите от "Топлофикация" 4%, предлага енергийният регулатор

31.05.2018 | 15:56 Редактор: Тодор Петров
КЕВР реже ЧЕЗ, EVN и

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди цените на тока. От трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ иска най-голямо поскъпване на тока – между 5% за дневната и 51% за нощната електроенергия.

От EVN поискаха 6% по-скъпа дневна и 2% по-скъпа нощна, а "Енерго-Про" – между 2 и 3%. В аванс от енергийния регулатор определиха праговете за това, което ще позволят като поскъпване. 

Средно за ЧЕЗ – 1,7%, за EVN – 1,8%, за "Енерго-Про" – 2,6%. С колко точно ще поскъпне той, трябва да стане ясно до края на месеца, защото до 10 юни "Булгаргаз" трябва да внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искане за увеличение на цената на газа от 1 юли.

Парното в София да поскъпне с 1,44 на сто вместо исканите от "Топлофикация-София" 4%, предлагат още от енергийния регулатор. Комисията на този етап обмисля поевтиняване на парното в Пловдив и Велико Търново. 

В Плевен е възможен ръст на цената на топлото с малко над 6%. В Перник с 4,16%. Най-сериозно поскъпване ще има за абонатите на ТЕЦ "Бургас" – 9%.