Европа въвежда нови правила за използването на личните данни от днес

Целта на промяната е да се затегне контролът и никой да няма информация за нас, ако сами не сме решили да я дадем

25.05.2018 | 13:45 Редактор: Велислав Филипов
Европа въвежда нови правила за използването на личните данни от днес

Европа въвежда нови драконовски правила за използването на личните данни. Регламентът влиза в сила от днес и засяга всички страни-членки, включително и България. Целта на промяната е да се затегне контролът и никой да няма информация за нас, ако сами не сме решили да я дадем.

В момента почти никой не знае колко негови лични данни циркулират свободно във виртуалното пространство. Също така - колко фирми ги използват или ги препродават на трети. За всяко искане на данни, както и препродажбата им след това, вече ще се иска задължително съгласие.

Регламентът за защита на личните данни от една страна представлява съвкупност от права, но и задължения от страна на бизнеса. За всеки път, в който се използват данни, фирмите ще трябва да се допитат до потребителя.

Заради всичко това днес имейлите са пълни със съобщения от сайтове, в които сме се регистрирали, или фирми, с които имаме отношения – всички те информират, че ако искаме да продължим да използваме услугите им, трябва да разрешим да използват личните ни данни. Въпреки, че те вече са събрани. 

Вече ще имаме право да изискваме от фирми, с които вече нямаме отношения, да заличат цялата информация, която са имали за нас. При нарушения можем да сигнализираме в Комисията за защита на личните данни.