България на една "крачка" от членство в еврозоната

Страната ни отговаря на три от четирите икономически критерия, стана ясно от доклад на Европейската комисия

23.05.2018 | 17:50 Редактор: Велислав Филипов
България на една

България отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими за приемането ѝ в еврозоната. Това става ясно от публикувания днес доклад за конвергенция на Европейската комисия, който разглежда напредъка на страните по пътя на еврото.

Според данните страната ни спазва изискванията, свързани с ценовата стабилност, с публичните финанси и с дългосрочните лихвени проценти.

Единственото условие, което разделя България от членството, е критерият за обменния курс, като законодателството в страната не е напълно съвместимо с Договора от Маастрихт.

Според текста от предишния доклад за конвергенция от 2016 г. са внесени известни изменения в основния закон на Българската народна банка (БНБ), но не и такива, които да засягат несъвместимостите, отбелязани в него. По тази причина забележките в него до голяма степен се повтарят и в последния.

Докладът, публикуван днес, обхваща седем държави членки извън еврозоната - България, Чешката република, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

В него се констатира, че като цяло тези държави членки са постигнали значителна номинална конвергенция, но понастоящем нито една от тях не отговаря на всички формални условия за присъединяване към еврозоната.

Освен нашата страна, само още Хърватия изпълнява всички критерии без този за валутния курс.