Безработицата у нас е с най-ниско ниво от 2008 година

Данните са на Агенцията по заетостта, които отчитат малко над 210 хиляди регистрирани безработни
Публикувана: От:

Снимка: Pixabay

През април тенденцията на свиване на безработицата в България продължава, достигайки ниво от 6,4%. Това е най-ниското равнище на регистрирана безработица, считано от декември 2008 г. насам, съобщават от Агенцията по заетостта. Понижението е с 0,4 процентни пункта спрямо март и с 1,2 процентни пункта на годишна база.

Още по темата

 

Регистрираните безработни в края на април са 210 973, като броят им се свива с 4,8% спрямо предходния месец и с 15,4% спрямо година по-рано. Новорегистрираните безработни през април са 19 927 лица. От тях 1 155 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

От началото на годината медиаторите и посредниците в бюрата по труда са активирали 23 498 лица. През април 475 лица са се регистрирали като търсещи работа лица. 

Данните на Агенцията по заетостта сочат, че на работа през месеца са постъпили 22 049 лица, като над 95% от тях са устроени в реалната икономика.

Най-голям е делът на свободните работни места на първичния пазар в хотелиерството и ресторантьорството (28,2%), преработващата промишленост (19,2%), търговията (13,9%), селското, горското и рибното стопанство (6,8%), строителството (5,9%) и др.

Най-търсените през април професии с посредничеството на Агенцията по заетостта са били: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост; работници в селското, горското и рибното стопанство; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и подвижни съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; помощници при приготвяне на храни; чистачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др.

Четете още на INVESTOR.BG

Коментари ( 0 )