208 хил. работници са нужни на шведската икономика до 2025 г.

Застаряващото население и растящата нужда от интегриране на чужденци оказват сериозен натиск върху социалната политика на държавата

15.05.2018 | 17:03 Редактор: Велислав Филипов
208 хил. работници са нужни на шведската икономика до 2025 г.

Швеция има сериозен проблем с търсенето и предлагането, пише Bloomberg. Очаква се легендарната социална държава от Северна Европа да се нуждае от допълнителни 208 000 служители до 2025 г., само за да се справи с нарастващото търсене. Проблемът е, че само 207 000 работници се очаква да се присъединят към цялата работна сила на страната (включваща както частния, така и държавния сектор) за същия период.

Несъответствието е едно от най-големите главоболия пред следващото правителство на Швеция, което ще бъде съставено след изборите през септември тази година. Между 2007 г. и 2017 г. работната сила се е увеличила с 488 000 души, като по-малко от една трета от това увеличение е погълната от публичния сектор.

Правителството ще трябва да излезе с някои сериозни идеи как да компенсира бъдещия недостиг на работна ръка. Имиграцията също се превърна в особено чувствителна тема, тъй като страната отново наложи граничен контрол след кризата с бежанците през 2015 г.

Швеция трябва да ускори скоростта на автоматизацията, да увеличи заетостта и да реформира социалната си държава, каза Валенског. В противен случай "няма да имаме достатъчно хора, за да продължим да работим така, както го правим".

Застаряващото население и растящата нужда от интегриране на чужденци оказват сериозен натиск върху социалната държава, широко считана за една от най-щедрите в света.