ЕС със сигнали за топли отношения с Мей след Brexit

Блокът е готов да обсъди предложенията на британския премиер за партньорство, подсилвайки позициите ѝ у дома

10.05.2018 | 15:30 Редактор: Василена Василева
ЕС със сигнали за топли отношения с Мей след Brexit

Европейският съюз (ЕС) дава сигнал, че е готов да сближи позицията си с предложението на британския премиер Тереза Мей за търговски отношения след Brexit, въпреки че по-рано определи нейния план като неприложим.

Европейските преговарящи все още не могат да си представят как сложната и неизпробвана досега схема, която външният министър Борис Джонсън определи като „лудост“, може да проработи. Въпреки това те са повдигнали редица въпроси в опит да намерят начин за придвижване на преговорите напред, посочват двама източници от Брюксел пред Bloomberg, цитирани от Investor.bg

Това е добра новина за Мей, която все още се опитва да си гарантира подкрепата на целия кабинет за това как ще се осъществява търговията между ЕС и Великобритания след прекратяването на членството в блока. Привържениците на Brexit са против идеите на премиера, тъй като според тях по този начин ще се запазят близките връзки с блока, оставяйки вариант за продължаване на обвързването с Брюксел.

Британският кабинет обсъжда два варианта за митническо партньорство след излизането от ЕС. В рамките на предпочитаната от Мей опция Великобритания ще копира европейския митнически режим и ще събира европейските мита.

Вторият план, наречен "максимално улеснение", ще установи по-свободно партньорство между Брюксел и Лондон, използвайки съвременна технология, за да се сведат до минимум граничните проверки и другите неудобства, съпътстващи излизането от блока. Хардлайнерите, подкрепящи Brexit, предпочитат втората опция.

От своя страна Европейският съюз смята, че пълното членство в митническия съюз си остава най-добрият начин за поддържане на търговията и решаване на въпроса с ирландската граница. Въпреки това представителите на Брюксел са готови да проучат и алтернативни опции, посочват източниците, запознати с хода на преговорите.

Тереза Мей неведнъж категорично е отхвърляла възможността за запазване на митническия съюз, тъй като това ще представлява отдръпване от един от ключовите ѝ ангажименти. Въпреки това премиерът остава под натиска на парламента да преосмисли позицията си.

Тя трябва да се справя и с противопоставянето на министри в кабинета си. Въпреки това европейските представители често посочват при закрити врата, че предпочитат да работят с Мей, отколкото с някои от нейните опоненти като Борис Джонсън или Джейкъб-Рийс Мог.

ЕС се надява да постигне напредък по преговорите си с Лондон, тъй като остават седем седмици до срещата на върха на блока през юни, на която Брюксел се надява да чуе ясен британски план да бъдещото партньорство включително и идея за решаването на ирландския въпрос.

Европейският съюз е поискал повече яснота за идеята за митническо партньорство, включително за това как Великобритания ще събира европейските мита и как точно страната ще копира европейското законодателство, като в същото време използва свободата си да се разграничава от него.

Брюксел се надява да получи отговор на тези и други въпроси по време на следващия кръг от преговори, които започват на 22 май. Междувременно кабинетът на Мей трябва да се обедини около единна позиция.