Руснаците се отправят към България за майските празници

Страната ни е на четвърто място сред предпочитаните от тях туристически дестинации

25.04.2018 | 16:35 Редактор: Василена Василева
Руснаците се отправят към България за майските празници

България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически дестинации за майските празници. Това показва изследване на Асоциацията на руските туроператори, похвали се писмен отговор на депутатски въпрос ресорният министър Николина Ангелкова.

Руските туристи са били на пето място по брой през миналото лято, а през тази година интересът им дори се увеличава – има ръст на ранните записвания за лятна отмора по Черноморието, както и повече издадени визи.

Руснаците продължават да са много важни за българските курорти през лятото, а Министерството на туризма рекламира Черноморието все по-активно, допълва Ангелкова.

Над половин милион руснаци са предпочели да почиват в България през 2017 г., а за 400 хил. руснаци България е втори дом. 

От началото на тази година до момента консулската служба към българското посолство в Москва е издала със 7,9% повече туристически визи в сравнение със същия период на миналата година.

50 руски туроператори са подали документи за акредитация, като имат намерение да работят активно на нашия пазар.
Консулството ни в Екатеринбург също отчита ръст на издадените визи и увеличение на заявките на туроператорите. До момента фирмите, които ще водят руснаците в България, са 18, като само за 10 дни документи са подали 7 агенции.

По данни на туристическите агенции от Уралския регион ранните записвания за почивка са много активни, като при тях има увеличение от 20% в сравнение с миналата година, което в условията на покачване на цените прави България една от най-търсените дестинации за лятна почивка.

Полетите на туроператорите започват в края на май и както и през 2017 г. ще има както редовни, така и чартърни програми с полети до Варна и Бургас.

Ръстът на руските туристи у нас нараства плавно от 2016.

България беше отличена и с награда за най-добрата дестинация за семейна почивка на руските туристи, припомня Ангелкова.

Министерството на туризма продължава активно да рекламира на руския пазар, като залага на съотношението цена – качество, безопасност, екологична храна, културна и духовна близост с Русия.

Работи се и за разширяването на предлагането. Към традиционния летен и зимен туризъм се представят възможностите за допълнителни екскурзии, програми и мероприятия, които да обогатят почивката, която България предлага на активния руски турист.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Още новини четете в Dnes.bg