Храните у нас: По-скъпи и по-некачествени отколкото в Западна Европа

Най-сериозните различия се наблюдават при мляко за малки деца, сирене моцарела, шоколад и безалкохолни напитки

23.04.2018 | 19:05 Редактор: Василена Василева
Храните у нас: По-скъпи и по-некачествени отколкото в Западна Европа

Разминаване в състава, качеството и цените на някои храни, предлагани на българския и европейския пазар. Това установи проучване за наличие на т.нар. "двоен стандарт" при храните на земеделското министерство. 

Взети са общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в избрани държави-членки на ЕС.

Резулатите от проучването показват, че при 40 продукта няма разминаване на информацията на етикетите, но при 13 от тях представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност се различава.

Според изследването най-сериозните различия се наблюдават при няколко продукта, а именно мляко за малки деца, където в българския аналог има по-високо съдържание на растителни мазнини, сирене моцарела - предлаганото у нас е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура, бързо замразени багети, млечен шоколад, безалкохолни напитки.

И още - при 31 продукта цените в България са с между 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-членка на ЕС. А 22 продукта се предлагат по-скъпо в България отколкото в другата държава-членка на ЕС.

Снимка: Pixabay