Здравето и късметът - от изключителна важност за успех в живота на европейците

Само 10% от участвалите в проучване на Евробарометър българи не смятат, че политическите връзки са катализатор на успеха

23.04.2018 | 17:15 Редактор: Василена Василева
Здравето и късметът - от изключителна важност за успех в живота на европейците

Доброто здраве и късметът са от изключителна важност за напредване в живота, смятат голяма част от българите, участвали в специалното проучване на Евробарометър, посветено на справедливостта и неравенството в живота.

От данните е видно, че  само 1% от от анкетираните не виждат връзката между успеха в живота и доброто здраве, а 97% залагат основно на късмета. Въпреки това повечето българи заявяват, че от значение е и усилената работа - 34% смятат, че това е от изключително значение, а 54% - че е общо взето важно.

Голям е и делът на хората, които смятат, че в живота успехът идва с политическите връзки – само 10% определят, че те не са важни, или с познанството на „правилните хора“ - само 2% не смятат, че това има значение.

Въпреки търсенето на връзки и протекции, българите не се отказват и от образованието – за 28% от анкетираните от Евробарометър висшето образование е от изключително значение за успеха, а 58% го определят като важно условие за това.

Специализираното проучване е проведено през декември 2017 година сред 28 031 души от 28 европейски държави.

Данните показват, че като цяло доброто здраве и късмета са считани за ключови фактори за успех в живота и останалите страни от общността. В ЕС също се държи на доброто образование и на усилената работа, но анкетираните не отдават толкова голямо значение на политическите връзки – 41% не виждат нищо общо между този факт и израстването в живота. Познанството с „правилните хора“ обаче има тежест и в другите страни от общността и само 8% не са мнение, че това помага при постигането на успех в живота.

Като цяло българите не могат да преценят доколко е справедлив живота им. Според 38% случващото им се е справедливо, 33% заемат обратната позиция, а 27% не могат да дадат еднозначен отговор на този въпрос.

В ЕС средно 53% от участвалите в проучването на Евробарометър са на мнение, че случващото им се е справедливо.

Българите не са съвсем категорични и дали за 30 години възможностите за постигане на напредък в страната са по-добри – според 36% това не е така, а 33% застъпват точно обратното мнение. 23% от анкетираните не могат категорично да отговорят на този въпрос. Според резултатите от проучването 32% заявяват категорично, че имат равни възможности с всички останали, докато за 41% това не е така.

В ЕС 58% вярват, че имат равни възможности и само 24% не смятат, че това е факт.

Данните показват още, че усещането за тормоз и дискриминация липсва у повечето европейци – 83% от гражданите на ЕС и 81% от българите са заявили, че през последните 12 месеца не са били обект нито на тормоз, нито на дискриминация.

Най-голям е делът на хората у нас, които признават дискриминация заради възрастта си (над 55 години) – 8%, заради етническия произход (3%) или заради физическо увреждане (2%). Тук анкетираните са имали възможността да посочат повече от един отговор. 

Снимка: Pixabay

Още икономически новини четете в Investor.bg