Продажбите на дребно във Великобритания белязаха спад заради суровата зима

Повишило се е търсенето на стоки в интернет, особено около големите празници

19.04.2018 | 15:24 Редактор: Василена Василева
Продажбите на дребно във Великобритания белязаха спад заради суровата зима

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат най-голямото си тримесечно понижение от една година насам за периода януари-март 2018 г., след като необичайно студеното и снежно време очевидно е оставило купувачите вкъщи, съобщава Ройтерс.

Обемът на продажбите на дребно през март се свива с 1,2%, след като през февруари беше регистрирано повишение от 0,8%. За миналия месец консенсусната прогноза на анализаторите беше за понижение, но с 0,5%.

За първото тримесечие като цяло обемът на продажбите е спаднал с 0,5% в сравнение с последните три месеца на 2017 г., което е най-голямото тримесечно понижение от първите три месеца на миналата година. Това вероятно ще забави растежа на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие с 0,03 процентни пункта.

Големите магазини съобщават, че се наблюдава повишаване на търсенето на стоки в Интернет, особено около празници като Деня на майката и Великден.

Най-много през март са се свили продажбите на бензин – със 7,4%, което вероятно е резултат именно от неблагоприятните климатични условия за пътувания. Продажбите на храни и нехранителни продукти отчитат понижение от по 0,6%.

Още през миналия месец Английската централна банка заяви, че по-студеното от обичайното време ще забави временно икономическия растеж, но без това да засяга основната картина, която ясно показва, че е необходимо да се върви към по-високи лихвени проценти.

Данните, които излязоха по-рано тази седмица, за забавяне темпа на ускоряване на инфлацията, хвърлят съмнение върху очакванията на икономистите за повишаване на лихвите през следващия месец.

Централната банка обаче вероятно ще се придържа към мнението си, че пазарът на труда е готов за увеличение на заплатите, тъй като безработицата е на 42-годишно дъно. 

Снимка: Pixabay

Още икономически новини четете в Investor.bg!