НАП съкращава 250 данъчни служители

Целта на промените е ограничаване на корупцията и по-висока ефективност по време на извършването на проверките

14.04.2018 | 15:17 Редактор: Василена Василева
НАП съкращава 250 данъчни служители

Отделите "Оперативни проверки" в териториалните структури на Националната агенция за приходите (НАП) се закриват, а договорите на всички служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г. Става дума за 250 служители. Това се разбира от съобщение на сайта на данъчните.

Според информацията ежедневният контрол по спазването на данъчното и осигурително законодателство ще бъде обезпечен и няма да има проблем с ежедневните проверки.

Ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – "Обслужване", "Събиране" и "Контрол". В зависимост от резултатите, ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция, се казва в съобщението. Целта на промените е ограничаване на корупцията и по-висока ефективност и контрол. 

Източници на Investor.bg, работещи в НАП, коментираха, че никой не е знаел за съкращенията и са разбрали от вътрешна заповед преди няколко дни. Оттам коментираха още, че покрай провинилите се служители ще "изгорят" и такива с изрядна трудова биография. Съкратените контрольори са категорични, че ще си търсят правата по съдебен път. 

Само преди 3 седмици ГДБОП и Специализираната прокуратура проведоха акция срещу организирана престъпна група в дирекцията на НАП в София, по време на която бяха арестувани 20 души, а 11 се сдобиха с обвинения. 10 от обвинените са служители на приходната администрация.

От НАП посочват, че реформата на "Оперативни проверки" се работи от една година и акцията в ГДБОП няма общо с промените. Заради разширяване на функциите на "Фискалния контрол" вече е обявен конкурс за попълване на структурата със 150 служители, като могат да кандидатстват и съкратените служители.