Британските компании искат да се придържат към европейските правила след Brexit

Това показва най-подробният анализ по сектори до момента

11.04.2018 | 16:42 Редактор: Василена Василева
Британските компании искат да се придържат към европейските правила след Brexit

Мнозинството британски компании искат да се придържат към европейските правила след Brexit, показва най-подробният анализ по сектори до момента, който търси отговор на въпроса за какво трябва да се бори Великобритания по време на преговорите според компаниите, пише Bloomberg.

Конфедерацията на британската индустрия (CBI), която е събрала данните, отбелязва, че възможностите, които се създават след освобождаването от регулациите на Европейския съюз (ЕС), са с доста по-малко значение от разходите, свързани със загубата на достъпа до единния пазар в Европа.

Докато корабостроенето, селското стопанство и туризмът могат да се възползват от промяната на правилата след Brexit, 18 от 23 индустрии и сектори на услугите биха се справили по-добре с регулации, които до голяма степен са същите като действащите в ЕС.

“Задачата за отхвърляне на 40-годишна икономическа и регулаторна интеграция е сложна и колосална. Просто казано, за мнозинството от компаниите отклоняването от правилата и регулациите на ЕС ще намали глобалната им конкурентоспособност и поради това трябва да се предприеме, само ако има ясни данни, че ползите са по-големи от разходите“, казва генералният директор на CBI Каролин Феърбайрн в комюнике.

Докладът на най-голямата бизнес лобистка група във Великобритания показва по какво опънато въже трябва да балансира премиерът Тереза Мей в преговорите по сделката за Brexit, за да задоволи крилото в нейната Консервативна партия, подкрепящо напускането на ЕС, без да навреди на търговията и инвестициите.

Тя се надява да финализира сделката за „развода“ с ЕС през есента, въпреки че подробностите по новите търговски отношения след Brexit вероятно ще бъдат уточнени едва след излизането на страната от блока. По-малко от година преди деня на напускането все още не е ясно какво означава Brexit.
Мей определи химическата промишленост, фармацията и аеронавтиката като индустриите, в които Великобритания иска да запази близки връзки с ЕС, и в същото време посочи риболовната индустрия и земеделието като потенциални области на различия. Тя каза също така, че финансовите услуги трябва да са част от „дълбоко и обхватно партньорство“ с ЕС след Brexit. Позицията й се подкрепя и от изследването на CBI.

Лобистката група обаче предупреждава, че секторният подход към правилата създава рискове, тъй като секторите не функционират изолирано. „Промяна на правилата в един сектор има значителни странични ефекти за компании в други сектори и в цялата снабдителна верига“, отбелязва CBI. ЕС също отхвърли подхода на Мей и го определи като избирателен.

Докладът от 100 страници, наречен Smooth Operations, е резултат от хиляди разговори между лобистката група и нейните членове в продължение на шест месеца. Групата определя основни принципа в преговорите между ЕС и Великобритания, сред които:

- Великобритания и ЕС трябва да преговарят за сближаване на правилата за сектори, в които те са важни за гарантиране на търговията или пренасянето на стоки и услуги.

- Двете страни трябва да договорят механизми, които им предоставят влияние върху правилата и им позволяват да приведат в действие регулациите.

"Едва ли е преувеличено да кажем, че решенията, които ще бъдат взети в идните шест месеца, ще бъдат много важни. Необходимо е голямо ускорение в партньорството между бизнеса и британското правителство, за да се превърне Brexit в успех", отбелязва Феърбайрн.

Снимка: Pixabay

Още икономически новини четете в Investor.bg