Световната търговска организация е заплашена от наложените мита от САЩ

Американците заобикалят, но и разчитат на международната организация

31.03.2018 | 16:23 Редактор: Ивайло Николов
Световната търговска организация е заплашена от наложените мита от САЩ

Едностранното налагане на мита от американския президент Доналд Тръмп миналата седмица е шамар за Световната търговска организация. Съюзниците на държавния глава обаче призовават за реформа на 164 група, а не за омаловажаването ѝ, посочва в свой анализ Wall Street Journal.

Бъдещето на търговската организация е особено несигурно, тъй като подходът на администрацията във Вашингтон едновременно я заобикаля, но и разчита на нея.

От една страна, миналата седмица администрацията наложи мита, които според много държави нарушават международните разпоредби, като САЩ водят директни преговори с други столици за сключването на търговски сделки извън организацията. Самият Тръмп нарече Световната търговска организация "бедствие“, чието отношение към САЩ е "много несправедливо“.

В същото време страната оказва натиск върху своите съюзници, търсейки помощ за реформирането на организацията, както и за тяхното присъединяване към жалбите пред нея срещу Китай.

Европейският съюз и шест други страни си осигуриха временен мораториум върху американските налози от 25% върху вноса на стомана и 10% за този на алуминий с уговорката, че ще работят с Вашингтон върху американските опасения относно търговията. Страните разполагат с време до 1 май, за да задоволят исканията на американската администрация, като Южна Корея вече започна обсъжданията за постоянна отмяна на митата.

Европейският съюз, който е един от защитниците на свободната търговия и Световната търговска организация, е сключил или иска да сключи сделки за либерализиране на търговията си с Канада, Япония, Мексико, Австралия и Сингапур. Подобни двустранни сделки са позволени според регламента на СТО, ако се определят като допълващи световната търговска система, покриват по същество целия диапазон на търговия и улесняват свободното движение на търговски потоци, без да възпрепятстват дейността на страните извън тях.

Въпреки това според мнозина увеличаването на подобни споразумения едновременно отразява и допринася за влошената репутация на организацията.

Според съюзниците на САЩ и някои търговски експерти по-големият проблем за СТО е този, че Китай се възползва от правилата на органа за сметка на други членове.

Четете още на INVESTOR.BG