Удължиха срока за проектно предложение за модернизация на спешната помощ

Министерството на здравеопазването вече обяви обществената поръчка за доставка на 400 броя линейки с необходимото оборудване

22.03.2018 | 15:24 Редактор: Василена Василева
Удължиха срока за проектно предложение за модернизация на спешната помощ

До 15 май, с месец и половина, е удължен срокът за кандидатстване с проектно предложение за модернизация на спешната медицинска помощ, съобщават от здравното министерство.

Проектът е по процедура "Регионална здравна инфраструктура“ на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020. Процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е с бенефициент Министерството на здравеопазването и с общ бюджет над 163 млн. лв., съобщава Investor.bg

Удължаването на срока за подаване на проектното предложение се налага поради комплексния характер на дейностите, планирани за изпълнение в мащабния инфраструктурен проект, както и заради нуждата от повече време за окомплектоване на документацията, посочват от ведомството. 

Министерството на здравеопазването вече обяви обществената поръчка за доставка на 400 броя линейки с необходимото оборудване. До края на тази година се очаква да бъдат доставени първите линейки.

Планираните по проекта за модернизация на спешната помощ дейности обхващат 237 обекта на територията на цялата страна - спешните отделения, разкрити в 34 лечебни заведения за болнична помощ с над 50% държавно участие, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи за спешна медицинска помощ.

По отношение на тях ще бъдат извършени строително-монтажни и строително-ремонтни дейности, доставка и монтаж на обзавеждане, както и осигуряване на медицинско оборудване и апаратура.

Целите на проекта са да се подобри достъпът до спешна медицинска помощ, с възможности за спешна диагностика, лечение и наблюдение до 24 ч. на пациентите, както и да се намали броят на хоспитализациите в лечебните заведения.