Пивоварните в страната с 41 млн. лв. инвестиции през 2017 г.

Парите са вложени в обновяване на производствената база с нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация

19.03.2018 | 15:56 Редактор: Велислав Филипов
Пивоварните в страната с 41 млн. лв. инвестиции през 2017 г.

41 млн. лева са капиталовите инвестиции на членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) за 2017 г. Те са вложени в обновяване на производствената база с нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация, с високо автоматизирани бутилиращи линии за РЕТ и стъкло, както и в модернизация и изграждане на цехове за съхранение на суровини, логистични центрове и инсталации за био-анаеробно пречистване на отпадните води, съобщи организацията.

От СПБ отчитат устойчиво развитие на бранша, разширяване на продуктовото портфолио и на иновациите.

От стартирането на процеса на приватизация на пивоварната промишленост в страната през 1994 г. до днес в сектора са инвестирани над 1,2 млрд. лева, съобщават още от организацията. 
Данните от последните години показват, че по основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира на глава от населението са постигнати едни от най-високите нива от 30 години насам.

През миналата година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, към които трябва да се добавят още над 25 нови опаковки и десетки етикети. 

Членуващите в СПБ пивоварни дружества общо заемат около 93% от пазара на бира в страната и имат 98-99% производствен дял от произвежданото у нас пиво.

Представители на СПБ ще се включат и в първото общоевропейско изложение на Пивоварите на Европа Forum Beer and Beyond, което ще се проведе на 7 и 8 юни в Брюксел.  

Повече новини четете на Investor.bg.