Тереза Мей иска ЕС да удължи преходния период след Brexit

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин я обвини в "празни думи"

21.02.2018 | 22:12 Редактор: Василена Василева
Тереза Мей иска ЕС да удължи преходния период след Brexit

Британският премиер Тереза Мей иска от Европейския съюз да преосмисли своите планове за приключване на преходния период след излизането на Великобритания от общността в края на 2020 г. Според Лондон този срок трябва да отнеме толкова време, колкото е необходимо, но поне 24 месеца.

Британското искане за по-дълъг преходен период рискува да усложни допълнително вече обтегнатите отношения на премиера с евроскептиците в нейната Консервативна партия. Едно от основните техни искания е страната да напусне ЕС колкото се може по-скоро и да сведе до минимум всички преходни споразумения.

По-рано Мей заяви, че би искала срокът след Brexit да продължи около две години, докато от Брюксел предвиждат той да приключи на 31 декември 2020 г, припомня Investor.bg

"Великобритания вярва, че продължителността на периода трябва да бъде определена просто от това колко време ще отнеме подготовката и прилагането на новите процеси и системи, които ще са в основата на новото партньорство", се казва в документ от името на британското правителство, цитиран от Bloomberg.

В текста, който ще бъде публикуван по-късно днес, се посочва, че според Лондон това води до установяването на преходен период от около две години, но властите в страната са готови да обсъдят с Брюксел мотивите за европейското предложение до края на 2020 г.

И в новия документ на британското правителство се предвижда споразумението за преходния срок да влезе в сила веднага след излизането на страната от състава на ЕС през март 2019 г.

Документът излиза наяве, след като в понеделник вечерта бе публикувано писмо до министър-председателя от 62-ма тори, подкрепящи Brexit, в което те искат да бъдат въведени ограничения върху условията по преходния период, договорени от Мей.

Групата на депутатите консерватори настоява премиерът да заеме по-твърда позиция по два ключови въпроса – това до каква степен британското законодателство трябва да се отдалечи от европейското и естеството на преходния период.

"Вашето правителство трябва да има възможността да променя британските закони и разпоредби щом напуснем (ЕС – бел. ред.), а не само да получава нареждания", се казва в текста.

Броят на депутатите е достатъчен, за да оспорят лидерството на Мей, чието правителство няма парламентарно мнозинство.

По време на изслушване в парламента днес следобед лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че е време Мей да обяви какъв вид отношения иска с ЕС след Brexit, обвинявайки я в "празни думи", съобщава ВВС.

"Бизнесът трябва да знае. Хората трябва да знаят. Дори торите на депутатските пейки настояват да знаят", каза той.

Корбин предположи, че премиерът е снижила преговорните си цели от споразумение за свободна търговия до такова "с възможно най-свободна търговия".

Мей обаче заяви, че това не е вярно и че исканият от нея резултат остава „специално икономическо партньорство“ с ЕС, което ще позволи на Великобритания  да „поеме обратно контрола“ над законите, парите и границите си.

"Искаме да имаме добро търговско споразумение с ЕС.. но искаме и да гарантираме, че страната се възползва от възможностите, които ще се отворят пред нас извън ЕС в подкрепа на икономиката ни", каза тя.