Рекорд! Общата стойност на криптовалутите надхвърли 500 млрд. долара

Пазарът вече има по-висока оценка от компанията Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет

13.12.2017 | 23:00 Редактор: Василена Василева
Рекорд! Общата стойност на криптовалутите надхвърли 500 млрд. долара

За първи път в историята общата пазарна капитализация на всички цифрови валути надхвърли 500 милиарда долара. Етерът и лайткойнът поскъпнаха до нови рекордни стойности, като общата пазарна оценка на всички криптовалути достигна 506 милиарда долара, според данни на Coinmarketcap, цитирани от CNBC.

Пазарът на криптовалути се радва на безпрецедентен интерес от страна на инвеститорите в края на годината и вече има по-висока пазарна оценка от компанията Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет, която в момента се оценява на около 491 милиарда долара.

Оказва се, че инвеститорите са оценили криптовалутите по-високо дори от две от най-големите американски банки Citigroup и Wells Fargo, взети заедно, чиято пазарна стойност в момента е съответно 201 милиарда долара и 297 милиарда долара.

"Навлизаме в неограничена територия с огромни рискове, както регулаторни, така и технологични", коментира Чарлз Хайтър, главен изпълнителен директор на сайта Crypto Campare, цитиран от CNBC. Според него има явни прилики между криптовалутите и интернет балона, тъй като сме свидетели на много страх и алчност.

През тази седмица етерът, втората по големина криптовалута в света, за първи път достигна цена от 500 долара. Това се случи, след като швейцарският банков гигант UBS обяви, че ще пусне блокчейн платформа, базирана на технологията Етериум.

В края на миналата седмица пък биткойнът получи признание от Wall Street, след като бяха изтъргувани първите фючърси върху най-голямата криптовалута. Поддръжниците на биткойна се надяват, че по този начин ще се насърчи по-широката употреба на валутата и решаването на проблеми, свързани с легитимността ѝ, въпреки че критиците предупреждават за рисковете този актив да се окаже балон, както и за колапс на цените. 

Още по темата четете в Investor.bg