ЕЦБ няма да променя паричната си политика до средата на 2018 г.

Икономисти прогнозират намаляване на количественото облекчаване от страна на централната банка

10.12.2017 | 11:53 Редактор: Василена Василева
ЕЦБ няма да променя паричната си политика до средата на 2018 г.

През 2018 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали леко изкупуването на облигации, тъй като eврозоната в момента е в период на икономически растеж, на какъвто не се е радвала от две десетилетия, сочи проучване на Bloomberg сред анализатори.

След като вече е ясно, че месечното изкупуване ще намалее от началото на следващия месец наполовина до 30 милиарда евро, икономистите прогнозират, че през последните три месеца на годината, то вече ще е нула. Анкетираните анализатори все пак уточняват, че решението вероятно ще бъде взето преди юни или юли, тъй като управителят на Европейската централна банка Марио Драги и колегите му се притесняват от появата на негативни сигнали на пазара. 

В момента не виждаме сигнали за промяна на паричната политика на ЕЦБ и най-вероятно това няма да се промени и през първата половина на 2018 г., коментира Алън Маккуид, главен икономист в ирландската компания Merrion Capital.

Анализаторите очакват сравнително спокойна среща на централна банка следващата седмица, става ясно още от изследването на Bloomberg. Според анкетираните акцентите ще бъдат около актуализираните данни за икономическия растеж и инфлацията. Освен това се очаква да излязат и първите прогнози до 2020 г., от които ще стане ясно доколко политиката на ЕЦБ изостава или е в синхрон с други централни банки. 

Федералният резерв на САЩ ще обяви третото увеличение на лихвения процент за годината през следващата седмица и ще даде сигнали за политиката си през 2018 г. Английската централна банка най-вероятно ще продължи да поддържа досегашната си политика, макар че миналия месец за първи път от десетилетие увеличи лихвените си проценти. Решенията на банката ще са ясни също в четвъртък – само час преди изявлението на Драги.

19-те държави от Еврозоната се радват на най-силния си икономически растеж от десетилетие и най-силно усещащия се от всички социални групи от 1997 г. насам. Към момента ЕЦБ възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трилиона евро до септември следващата година.

Централната банка обеща да поддържа лихвените проценти стабилни докато прекрати покупките на активи. Лихвата по депозитите, държани в ЕЦБ, е рекордно ниска -0,4%, а повечето икономисти прогнозират увеличаване не по-рано от второто тримесечие на 2019 г.

За момента намеренията са изкупуването на дълг да продължава, докато инфлацията не падне под 2% - ниво, което не може да се достигне и задържи от почти пет години.

ЕЦБ най-вероятно ще поддържа намерението си да запази досегашните лихвени нива и през 2019 г., смята Елуин де Гроот, старши пазарен анализатор в Rabobank, цитиран от Ройтерс.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay