Скочи прогнозата на Световната банка за икономическия ръст на България

Очаква се растежът през 2018 г. да се ускори до 3,9%

19.10.2017 | 14:48 Редактор: Тодор Петров
Скочи прогнозата на Световната банка за икономическия ръст на България

Световната банка рязко повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2017 г. до 3,8% в последния си доклад за икономиките на Европа и Централна Азия, публикуван в четвъртък. 

В предишния доклад от май оценката бе за ръст на брутния вътрешен продукт от 3,0%, като възходящата актуализация се дължи на стабилното вътрешно търсене.

За 2018 г. Световната банка очаква растежът да се ускори леко до 3,9%, като тенденцията ще продължи и през следващата година, когато разширяването на икономиката ще достигне 4%.

Според доклада потреблението на домакинствата ще продължи да расте на фона на подобренията на пазара на труда и кредитните условия. Инвестициите също се очаква да останат силни, както през втората половина на годината, така и в средносрочен план. 

Ръстът на износа през 2018 г. ще продължи да е стабилен, макар че се очаква известно забавяне в съответствие с очакваната по-слаба икономическа активност в еврозоната в сравнение с 2017 г.

Световната банка очаква намаляването на бедността в страната да продължи със скромен темп в краткосрочен план. Продължаващото по-добро представяне на заетостта и заплащането, както и планираното увеличение на пенсиите би трябвало да подкрепят реалния доход и още повече да намалят бедността, се казва в доклада. 

Прогнозите са нивото на бедността да спадне до 7,6% през 2017 г., 7,1% през 2018 г. и 6,7% през 2019 г.

Още по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay.com