Германия спечелила над 1 млрд. евро от гръцката криза

Международният валутен фонд настоява за преразглеждане на дълговете на Гърция и облекчаването им

18.07.2017 | 16:12 Редактор: Василена Василева
Германия спечелила над 1 млрд. евро от гръцката криза

Снимка: Pixabay

От 2009 година лихвите от кредитите, които германските финансови институции са отпуснали на Гърция, надхвърлят 1,34 млрд. евро. Това показват данни на финансовото министерство на Германия, цитирани от Suddeutsche Zeitung.

Например германската инвестиционна банка KfW е отпуснала заем от 15,2 млрд. евро през 2010 година. Досега от лихви банката е спечелила 393 млн. евро, сочи статистиката. Между 2010 година и 2012 година от схемата за изкупуване на държавен дълг на Европейската централна банка (ЕЦБ) Бундесбанк е спечелила 952 млн. евро.

Другите страни от еврозоната, които участваха в схемата, се съгласиха да върнат печалбата от тази схема на Гръцката централна банка, пише EurActiv, позовавайки се на разследване на френския Les Echos. Операцията по възстановяването на тези суми обаче спря през 2015 година заради политическите търкания с новия премиер на Гърция Алексис Ципрас.

Сега Атина отново работи за изпълнението на реформите и въвежда исканите от кредиторите икономии с надеждата, че ще получи средствата от схемата на ЕЦБ.

Данните бяха критикувани от представителите на Зелените в германския Бундестаг. "Може и да е законно Германия да печели от кризата в Гърция, но не е морално от гледна точка на солидарността", коментира Свен Кристиан Киндлер пред Suddeutsche Zeitung. За него лихвите в крайна сметка трябва да бъдат възстановени на Гърция.

"Не можем да пълним германския бюджет със средства от гръцките лихви", смята и Мануел Сарацин.

EurActiv отбелязва още, че гръцкото правителство работи усилено, за да задоволи институциите, отпуснали заеми, но така и не може да постигне споразумение за облекчаване на дълга. Основният противник на идеята е Берлин.

Международният валутен фонд (МВФ) настоява за преразглеждане на дълговете на Гърция и облекчаването им, за да бъдат направени по-устойчиви. Институцията дори заплашва, че няма да участва повече в спасителната програма на Гърция без ход в тази насока.

Още икономически новини четете в Investor.bg