Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Левът няма да се обезцени, ако влезем в еврозоната, смятат икономисти

Притеснения за увеличение на инфлацията не бива да има, заявиха пред Bulgaria ON AIR Владимир Каролев и Лъчезар Богданов

06.06.2017 | 20:35 Редактор: Василена Василева
Левът няма да се обезцени, ако влезем в еврозоната, смятат икономисти

Няма никакъв риск българският лев да се обезцени, ако влезем в еврозоната. Това няма да доведе нито до увеличение на инфлацията, нито до повишаване на платежните баланси. За България е важно, че ако се присъедини към ERM2 ще трябва да направи някои реформи, които в последните години останаха на заден план, посочи в студиото на "Денят ON AIR" икономическият експерт Владимир Каролев.

Повод за обсъждане на темата в студиото станаха думите на премиера Бойко Борисов по време на дискусията "Европа отново на път", в която премиерът заяви, че еврозоната е задължителна.

"Борисов е прав. Всички страни, членки на Европейския съюз, които са приели клаузата за присъединяване към т. нар. валутно-обменен механизъм (ЕRM2) ще трябва да го сторят, въпреки че влизането не е обвързано със срок", посочи Владимир Каролев.

"В момента 19 от държавите в ЕС са въвели еврото като своя национална валута. Дания и Обединеното кралство например се различават с това, че имат отделна уговорка за "неучастие", която им позволява да останат извън еврозоната", коментира още Каролев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Лъчезар Богданов допълни, че повод за притеснение няма, тъй като има много страни, членки на Европейския съюз, от които можем да вземем директен пример за случилото се с банковата им система, инвестициите и реформите след присъединяване към ЕРМ2.