Доставките на газ за България са се увеличили през 2016 г.

Повишението е 2,1% до 3,18 млрд. куб. метра - едно от най-слабите, които "Газпром" записва за държавите от региона
Публикувана: От:

Руската газова компания "Газпром" отчита ръст на доставките на природен газ за държавите, които ще бъдат потенциални клиенти на "Турски поток" - Югоизточна Европа, съобщи ТАСС.

Още по темата

 

Данните на компанията за България са за увеличение от 2,1% до 3,18 млрд. куб. метра през 2016 година.

Това обаче е едно от най-слабите увеличения, които "Газпром" записва за държавите от региона. Доставките за Румъния растат над осем пъти до 1,48 млрд. куб. метра, а за Гърция - с 35% до 2,68 млрд. куб. метра.

От посочените данни обаче пък е видно, че България е един от големите пазари на "Газпром" на Балканите. Доставките за Сърбия са едва 1,75 млрд. куб. метра, за Македония - 0,21 млрд. куб. метра, а за Хърватия - 0,76 млрд. куб. метра.

Голям потенциален потребител на газ от "Турски поток" е Италия. Доставките в страната през 2016 година са в обем от 24,7 млрд. куб. метра, което е увеличение от 1,1%.

България може да разчита основно на доставките от "Газпром" за покриване на потреблението на газ. Някои от държавите на Балканите имат достъп и до алтернативни доставки. Румъния например има собствен добив, а Гърция има достъп до терминалите за втечнен газ и връзка с газовата мрежа на Турция. 

От "Газпром" посочват, че увеличението на доставките в региона показва, че проектът "Турски поток" е важен за обезпечаването на енергийните нужди на тези държави.

Прочетете останалата част от статията в Investor.bg

Коментари ( 0 )