Искове срещу Volkswagen в размер на над 8 млрд. евро

Хиляди акционери настояват за обезщетения заради скандала Дизелгейт

17.09.2016 | 10:35 Редактор: Тодор Петров
Искове срещу Volkswagen в размер на над 8 млрд. евро

Пред нови трудности в рамките на скандала Дизелгейт се изправя базираният във Волфсбург Volkswagen. Според Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR хиляди акционери настояват за обезщетения в размер на повече от 8 млрд. евро заради щети, нанесени от компанията. Ищците са повече от 5500 малки акционери и над 1100 големи инвеститора.

В момента в съда в Брауншвайг са подадени многобройни нови искове на няколко кантори. Според информацията акционерите в Брауншвайг обвиняват най-големия автомобилен концерн в Европа, че е информирал твърде късно инвеститорите за извършената манипулация. 

Сега те искат обезщетение заради обезценяването на курса. Тилп още преди половин година подаде искове за 3,25 млрд. евро, а VW отхвърля обвиненията. Нови искове се очаква да бъдат подадени и от канторите Nieding и Barth. 

Те се изчисляват на общо 2,8 млрд. евро. Канторите са били наети от над 4500 малки акционери и над 400 големи инвеститора, сред които и пенсионни фондове от САЩ, застрахователни компании и инвестиционни дружества от арабските емирства. 

Четете още по темата в Investor.bg