Индустрията в Китай бележи ръст в началото на годината

Печалбите на индустриалните компании през януари и февруари нарастват с 4,8% в сравнение с миналата година

27.03.2016 | 13:01 Редактор: Луиза Божинова
Индустрията в Китай бележи ръст в началото на годината

Печалбите на китайските индустриални компании се връщат към ръст през първите два месеца на 2016 г. въпреки отслабващите бизнес условия и забавения ръст в страната, съобщи Ройтерс.

Печалбите на фирмите в индустрията през януари и февруари нарастват с 4,8% в сравнение със същия период миналата година и достигат 780,7 милиарда юана (119,8 милиарда долара), сочат данни на Националната статистическа служба.

През декември 2015 г. беше отчетен спад от 4,7% на годишна база, което беше седмото поредно месечно понижение.

"Възстановяването в началото на новата година отчасти се обяснява с по-бързите продажби на индустриалните компании и забавения спад на производствените цени“, казва Хъ Пин от статистическата служба.

Значителен принос за ръста в печалбите имат фирмите в нефтопреработвателния сектор, електрическите машини и хранителната промишленост. Според Хъ тези сектори са извлекли полза от ниските цени на петрола.

Властите в Пекин винаги предоставят комбинирани данни за първите два месеца от годината, за да се изгладят сезонните изкривявания при Китайската нова година, когато в продължение на седмица повечето компании са затворени, посочва Ройтерс. Тази година празненствата бяха в края на януари и началото на февруари.

През февруари производствените цени се понижават 48-и пореден месец, макар че спадът се забавя.

В четвъртък премиерът Ли Къцян заяви, че властите разполагат с достатъчно инструменти от политиката, за да поддържат икономиката стабилна въпреки структурните проблеми и факторите, които оказват натиск в низходяща посока.

Повече новини по темата четете на Investor.bg