Уолстрийт очаква папа Франциск

Коментар на Майкъл Мур за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

17.09.2015 | 16:39 Редактор: Георги Стоянов
Уолстрийт очаква папа Франциск

След седмица папа Франциск ще пристигне в Съединените щати. Лидерът на наброяващите 1,2 милиарда католици по света се очаква да привлече огромно тълпи от вярващи. Папата също така ще посети Ню Йорк, меката на съвременния капитализъм, към който той беше толкова критичен в миналото. Майкъл Мур от Bloomberg разговаря с изпълнителни директори на компании от Уолстрийт. Майкъл, смяташ ли, че те ще реагират на изказванията на Папата?

Още по темата

Майкъл Мур: Не мисля. Хората от Уолстрийт са се защитавали в миналото от някои критики, но е малко трудно да тръгнете срещу Папата, така че мисля, че тонът им ще е помирителен, ще го приветстват, някои от тях ще се опитат да му покажат жестовете на филантропия, които са направени тук в Ню Йорк.

Включително реставрацията на катедралата Свети Патрик за тези 175 милиона долара, която беше финансирана от много от тях.

Майкъл Мур: Точно така. Папата ще отслужи литургия там, така че това определено е едно от нещата, на които ще му обърнат внимание.

Но си мисля, че те се надяват на по-скоро неутрален тон от страна на Папата. Не мисля, че той ще Похвали Уолстрийт, но може би един малко по-умерен тон от негова страна ще бъде приет като успех за тях.

Може би малко да успокои топката. Какво точно папа Франциск каза за капитализма на Уолстрийт? Той е говорил за неравенството в доходите, но атакувал ли е конкретно капитализма в идеята за преследване на печалби?

Майкъл Мур: Той е говорил за това, че инвеститорите са свръх фокусирани върху печалбите, говорил е за нуждата от ограничаване на спекулативните практики, но не е казвал нищо прекалено остро спрямо Уолстрийт.

Уолстрийт обаче все пак е свързан с капиталистическата система, за която той казва, че е довела до твърде голямо неравенство, тъй като е оставила твърде много пари в ръцете на твърде малко хора. Така че мисля, че Уолстрийт е свързан с по-широката тема.