Няколко полезни съвета при взимането на кредит

Четете внимателно дребните шрифтове и проверете кредитния си рейтинг, съветват експертите

07.07.2014 | 14:28 Редактор: Ирина Георгиева
Няколко полезни съвета при взимането на кредит

Лошите кредити намаляват, отбелязват експертите. За да не допуснете грешка и да не попаднете в черната статистика, вижте няколко съвета от британското издание Independent.

1. Внимателно гледайте и избирайте;

Когато става дума за теглене на заеми сравнете годишния процент на разходите. Той показва истинската цена на кредита. Не се подвеждайте от факта, че вашата банка може да предлага преференциални цени за клиентите си с текуща лихва, особено ако можете да намерите по-евтини заеми на друго място.

2. Внимателно четете дребния шрифт

Преди да кандидатствате за кредит, проверете малкия шрифт. В него са посочени, както правата ви, така и най-тежките за вас условия. Преди известно време от КЗП подчертаха, че  в дребните букви се съдържат най-много уловки. В началото на годината депутатите обсъдиха допълнение в Закона за защита на потребителите, с което малкият шрифт в договорите с телекоми, финансови институции, застрахователни компании и други икономически субекти трябва да отпадне. За момента се очаква развитие по въпроса. През април депутатите приеха на второ четене промени в Закона за потребителския кредит, които предвиждат облекчаване на условията по погасяване  на просрочени задължения и други.

Още по темата

3.  Мислете за таксите при предсрочно погасяване

Приетите през тази година облечени условия по погасяване на потребителските кредити след първата година от срока на кредита отпада наказателната такса/ лихва за предсрочно погасяване на заема.

Практиката на банките е при предсрочно погасяване със собствени средства да не начисляват такава такса. В някои случаи обаче, това е съпроводено с допълнителното условие погасяването да се прави след втората или третата година.

4. Проверете кредитния си рейтинг

Кредитният рейтинг е от изключително важно значение- дали банката ще отпусне или ще откаже заем. Финансовите институции определят каква сума могат да отпуснат именно на база кредитен рейтинг, в който се включва и съотношението на месечен доход спрямо сумата, за която кандидатствате.

Още по темата

5. Помислете за кредитна карта

Преди да кандидатствате за заем, помислете за други форми на кредитиране. Може да откриете, че кредитната карта е по-удобна за вас. Много често за притежателите на кредитни карти се предлагат редица бонуси и отстъпки в големи търговски вериги, например. В течение на година или две общата сума на спестените разходи може да се окаже значителна. Кредитната карта обаче, има някои сериозни минуси, ако сте финансово недисциплиниран и ако не плащате задълженията си редовно. Експертите съветват и тук да сте много внимателни с дребните шрифтове при подписване на договор.

6. Замислете се за кредит от кредитор

Ако сте анти-банки настроен, можете да заемете пари от фирма кредитор.

7. Вземете по-голям кредит

Колкото по-голям заем, толкова по-ниска лихва. Помислете добре какви са нуждите ви от средства и каква форма ще е най-удачна за вас.

8. Проучете рисковете на обезпечения кредит

Има два основни вида кредити: обезпечен и необезпечен. Обезпечен кредит е този, при който се отпускат средства срещу стойността на собствеността ви- като жилище или автомобил, които служат за гаранция. Ако спрете да изплащате кредита, кредиторът ви може да предприеме стъпки за разпродажба на вашата собственост, за да си върне средствата. Тъй като при обезпечените кредити кредиторите са сигурни, че ще си върнат отпуснатите средства, те обикновено начисляват по-ниска лихва.