Л. Дацов: Съвременният бизнес е в сектора на услугите

Няма икономическа логика в реиндустриализацията, смята икономистът

10.03.2014 | 19:40 Редактор: Боян Христов
Л. Дацов: Съвременният бизнес е в сектора на услугите

Не е работа на държавата да спасява предприятия като „Кремиковци” и „Химко”, каза в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air бившият зам.- министър на финансите Любомир Дацов. Разговорите за реиндустриализация у нас са по-скоро PR слоган, но не и адекватна индустриална политика, добави експертът.

Държавата притежава други инструменти, с които може да помогне за спасяването на предприятия, но при наличие на интерес от страна на частен инвеститор. В такъв случай тя може да даде временни гаранции или да окаже помощ, но индиректна и в рамките на някакви условия, каза Дацов.

„Ако има частен инвеститор, който да проявява интерес, той ще дойде, но просто няма такъв”.

Няма икономическа логика в спасяването на няколкостотин работни места в тези предприятия, категоричен е бившият зам.-министър.

„Когато нещо корозира е трудно да се възстанови. За „Химко” са нужни инвестиции от поне 200-300 млн лева. Освен това специалисти в тази област отдавна няма, те тепърва трябва да се набират и обучават.”

България не разполага с богати природни залежи и затова не е адекватно да се инвестира в подобен тип дейност. Ние обаче имаме човешки ресурс и трябва да се влагат пари за образование и наука, смята Дацов.

„България на услугите не е никак лош вариант. Този сектор през последните години значително увеличи дела си в БВП на европейските страни, като в момента съставлява около 60% от него.”

„Съвременният бизнес е в сектора на услугите. С въвеждането на все повече машини в индустрията тя няма как да предлага заетостта отпреди време, но именно услугите създават тази заетост”, каза Дацов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
elsvet.kazakov
преди 10 години
Ако услугите са разковничето за успеха на една държава, Гърция нямаше да е на това дередже, а щеше да е първа икономическа китка!!! По темата, за която говорите сте дилетант. Сигнализирай за неуместен коментар