Спорната номинация на БХК за Човек на годината: Има ли непростими престъпления?

Целта на наградите "Човек на годината" не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора

10.11.2015 | 12:56 Редактор: Ирина Георгиева
Спорната номинация на БХК за Човек на годината: Има ли непростими престъпления?

Целта на наградите "Човек на годината" не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество, твърдят от Българския хелзинкски комитет. ю

След като номинираха Джок Полфрийман за "Човек на годината", обществото буквално подскочи. Австралиецът излежава присъда за убийството на студента Андрей Монов. Той е признат за виновен от три съдебни инстанции. Номинацията беше заради актимвната му дейност в Българското затворническо сдружение за реабилитация. Впоследствие БХК оттегли номинацията на Полфрийман, но градусът на напрежението не спадна. Острата обществена реакция провокира екипа на предаването Днес да зададе няколко важни въпроса към събеседниците Има ли непростими престъпления, възможно ли е разкаянието? Може ли лошият да стане добър? 

"БХК сервира номинацията на Полфрийман като плесница на обществото. Грехът на Българския хелзинкски комитет е, че хората не бяха подготвени да знаят с какво се занимава Полфрийман." - коментира дългогодишният съдебен репортер Лилия Христовска.

Обществото създава тежък вододел между себе си и хората между себе си и хората в затвора, коментира Христовска

"Всяко общество, което губи представата си за милостта, е обречено." - подчерта Христовска.

Според Васил Чобанов всеки има право на втори шанс, но не и онзи, който е отнел живот. Той констатира, че българския Конституционен съд не е популярна институция и и това трябва да промени.

"Номинацията на Полфрийман беше морален знак и проверка на паметта ни. Човек на годината трябва да е някой, който да е пример за всички нас." - смята гражданският активист Бетина Терзиева, която на 6 ноември изпрати отворено писмо за номинацията на Полфрийман.

"Взел съм си поуки от това, което съм направил. Опитвам се да простя на себе си. Когато човек има клеймо "осъждан", не може да си намери работа. На мен ми дадоха кредит на доверие." - разказа Стефан Чолаков, който е извършил обир, но в момента се занимава с благотворителна дейност.

Чолаков коментира възходите и паденията в човешкия живот и прекрачването на границите. Той е известен от предаването Днес с каузите си "Ако си дал" и така нареченият Щастлив хладилник.

Този път обаче той участва в предаването Днес по друг начин - той е извършил един от най-дръзките банкови обири в България, осъден е и лежи в затвора близо пет години. Time го обяви за най-младият банков мошеник в света.

Според пастор Ковачев процентът на хората, които тръгват по нов, позитивен път, не е голям.

"Тези хора имат нужда от доверие." - убеден е Ковачев.

Пасторът разкри, че е разговарял с Полфрийман - "има нещо добро, което се случва с него". 

В предаването Днес на пряката телефона линия се включи психологът доц. Емил Маджаров, който работи със затворници. Той се усъмни в твърдението, че Джок е бил подложен на репресии и незаконни наказания от затворническите власти. Според него повечето затворници се поправят.

Също по телефона отец Иван от Нови хан разказа, че за 25 години е помогнал на 1500 души. Участие взе и д-р Рада Стаменкова – една от първите номинирани в класацията на БХК за "Човек на годината". Тя сподели мотивите, поради които е оттеглила номинацията си. Включи се и Фани Белнейска – майката на убитите сестри, както и 

За сенките от миналото екипът на предаването Днес разговоря с доктор Здравко Георгиев. На въпрос как се е почувствал след убийството на Муамар Кадафи през 2011 г., той отговори "почти нищо не почувствах, но да, има възмездие".

Уж съм простил, но още сънувам кошмари, съхраних се заради чувството си за хумор, разказа Здравко. По думите му българите не умеят да се радват на днешния ден и са овчедушни. 

Преди години няколко убийства на млади хора в централната част на столицата предизвикваха вълна от гражданско недоволство. Най-страшното беше, че се случиха след свади в увеселителни заведения. Убийството на 20-годишния студент по право Андрей Монов през 2007г. сложи началото на дълга верига от събития. 

Още един пример за престъплението и наказанието от България, от миналата седмица. 28-годишен мъж наръга смъртоносно 15-годишно момиче в училищен двор в Сливен, рани други двама и после опита да се самоубие. Неговият баща обяви на 9 ноември, че Димитър никога не е употребявал наркотици и алкохол и няма регистрирани противообществени прояви. Но последният му работодател разказал, че е бил агресивен. 

Могат ли греховете да се прощават чрез покаяние с вяра или трябва да има смъртното наказание? Лидерът на френската крайнодясна партия "Национален фронт” Марин Льо Пен възнамерява да възстанови гилотината във Франция, ако спечели президентските избори в страната през 2017г., заяви самата тя пред телевизионния канал France 2 в началото на годината след варварската атака на ислямистки терористи срещу редакцията на френското сатирично издание Charlie Hebdo.

Има много художествени и кино интерпретации на темата за престъплението и наказанието, за викът на отчаяние, за непростимата болка, за сляпото правосъдие.