Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Твърде рядко посещаваме офталмолог!

Някои хора преглеждат очите си през 5 години

05.03.2019 | 18:56 Редактор: Тодор Петров
Твърде рядко посещаваме офталмолог!

Има много пациенти, които посещават очен лекар веднъж на 5 години. Според офталмолога д-р Галина Петрова това може да е изключително фатално за хората с глаукома. Най-добре е да се посещава специалист веднъж годишно.

Освен това, ползването на телефони и таблети вечер преди заспиване е много опасно. Синята светлина е вредна за очите.

"Синята светлина е и полезна, и вредна за очите. Стимулира мозъка да стои буден, подтиска синтеза на хормоните на заспиването. Синята светлина се възприема от нашите рецептори на очите, предава се на мозъка, спира производството на хормона на съня - мелатонин, и ние не можем да заспим. Желателно е синята светлина 3-4 часа преди заспиване изобщо да не се използва. Поне 2 часа преди заспиване да спрем с телефони, компютри и електронни четци", обясни д-р Петрова.

Тя уточни, че след слънцето най-големият източник на високоенергийна синя светлина е LED осветлението. След това се нареждат компютрите, таблетите и телефоните.

"Синята светлина не може да бъде ограничена на 100%, тъй като това ще промени усещането ни за цветовете", отбеляза д-р Петрова и добави, че защитните филтри на телефоните и компютрите ограничават частично синята светлина и тя все още пречи на заспиването.

Офталмологът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че е изключително важно в детска възраст да се осигури спокойна среда за зрението и да не се претоварва с телефони.

"Може би 50% от населението на света ще бъде късогледо в скоро време", алармира д-р Галина Петрова.

И добави, че изкуствените сълзи помагат много на хората, които работят цял ден с дигитални устройства. Желателно е да се използват, но категорично окото трябва да почива на всеки час работа с компютър.

Разговаряме и с д-р Илиян Шандурков за лечението на глаукома: