Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Катастрофиралият автобус превозвал деца в Испания

По време на злополучната екскурзия - пътниците вероятно не са били с колани

27.08.2018 | 20:21 Редактор: Зара Паталева
Катастрофиралият автобус превозвал деца в Испания

Катастрофиралият край Своге автобус е превозвал в Испания деца през 2001 година. Тогава в него е имало колани, заместник-председателят на сдружението на автобусните превозвачи Симеон Милушев. Той поясни, че не само старите, а всички автобуси минават на всеки шест месеца на преглед. А това, че в този случай е имало забавяне е само административно нарушение. Освен това при автобусите няма зимни и летни гуми. Има значение само кои са предни и кои са задни.

По време на екскурзии на пътниците не се издават билети. Това с прави само по редовна линия. В случая с екскурзията до "Седемте престола" трябва да има списък с пътниците.

Всеки ще получи обезщетение от застрахователя, каза председателят на асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. Той допусна, че пътниците в злополучния автобус най-вероятно не са били с колани. Такъв може би е имало само шофьорът.

По думите на Тодоров мантинелата не е била сложена на правилното място. Тя е била забита зад тротоара, а не пред него - в твърда настилка. Това я прави нестабилна. Освен това този тип мантинела не може да спре автобус при излизане от пътно платно.