Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Стрийт фитнесът - да изпробваш границите на собственото си тяло

Защо група тийнейджъри избраха спортната площадка пред дискотеката?

31.05.2018 | 16:26 Редактор: Димитър Абрашев
Стрийт фитнесът - да изпробваш границите на собственото си тяло

Едва 9% от българските тийнейджъри спортуват, сочат данни на Евростат за миналата година. Младежите ни се нареждат сред най-мързеливите нации не само в Европа, но и в световен мащаб. На фона на тези неблагоприятни данни, екипът ни попада на една от десетките стрийт фитнес площадки у нас. Там се запознаваме с група момчета, които всеки ден по едно и също време се събират тук.

Обединява ги той - стрийт фитнесът, познат още като фитнес на открито, изпитващ границите на собственото тегло, създаващ съвършени чисти тела. Тренировки, станали модерни в САЩ, водещи началото си още от древността, както ни разказва 19-годишният Мартин. Заварваме го часове преди абитуриентския му бал - дори и днес той е избрал да бъде тук, а алкохолът и цигарите за него са тема табу.

Всеки ден се събираме тук, ние сме повече от приятели, ние сме семейство, казва той. С групата трениращи ни свързва Павел, който приветсва всеки новодошъл на стрийт площадката.

Това е и една от основните разлики между площадката и фитнес залата, споделя той. Там много от хората ходят, защото просто е модерно, но често там се подиграват на новите, които стъпвайки за първи път, е нормално да не знаят какво да правят.

Тук помагаме на всеки нов, защото както във всеки спорт в началото е трудно.

Един от хората, които мотивира част от момчетата да започнат, е Габриел, който спортува активно от цели осем години .

Бях на 13 години, когато се запалих по стрийт фитнеса. Веднъж ми се случи да се събудя в 3.00 часа през нощта и просто да отида на лоста, казва той.

Защо момчетата избират спорта пред много други занимания, характерни за техните години, предлагали ли са им забранени добавки и колко време отнема, за да скулптурираш тялото си – вижте в репортажа на Божила Симова, оператора Мартин Ангелов и монтажиста Мирослав Димов.