Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

България е шампион по иманярство в Европа

София домакин на среща на Европейския археологически съвет

20.03.2018 | 19:28 Редактор: Зара Паталева
България е шампион по иманярство в Европа

Мащабите на иманярството у нас са уродливи, шампиони сме в Европа, каза директорът на Националния археологически институт с  музей при БАН доц д-р Людмил Вагалински. По думите му по-скоро нямаме ресурс да се справим с този проблем. Археологическият туризъм у нас расте, стана ясно от разговора в студиото. Чужденци организирано посещават все повече обекти.

Тази седмица за първи път страната ни е домакин на форум на Европейския археологически съвет. Той е основан през 1999 г. като демократична мрежа от ръководители на национални служби, отговорни по закон за управлението на археологическото наследство в държавите-членки на Съвета на Европа. Мисията му е да подкрепя управлението на археологическото наследство в Европа.  

Сред целите и задачите на съвета са:

  • да насърчава обмена на информация и сътрудничеството между органите, натоварени със закон, с управлението на археологическото наследство на страните от Европа;
  • да предоставя на институциите за управление на археологическото наследство форум за обсъждане и обмен на информация;

Членове на ЕАС:

Австрия, Албания, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Великабритания  и България.

В предаването вижте репортаж и за Никополис ад Иструм.