Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

С въвеждането на еврото цените ще се вдигнат

Преизчилсяването трябва да е по фиксирания курс

23.01.2018 | 20:01 Редактор: Димитър Абрашев
С въвеждането на еврото цените ще се вдигнат

Ако България влезе в еврозоната, то неминуемо ще има леко поскъване, прогнозира икономистът Нено Ненов. Според него цените трявба да бъдат изчислени по курса на еврото, който е фиксиран към момента, но е възможно да има малко закръгляне в посока нагоре.Това е практика в много други страни, допълни той.

При вслички случай, ако България бъде допусната в т.нар. чакалня на еврозоната, въвеждането на еврото няма да се случи вендга. Ще минат поне две години, а може би и повече. посочи Ненов.

По курса, по който се изчисляват цените, трявба да бъдат пресметнатни както заплатите, така и спестяванията, и кредитите, смяна икономистът. А в репортаж от Видин разказваме за очакванията на хората как ще се промемнят цените.

Бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков коментира темата с влизането на България в Шенген. Според него България отдавна е изпълнила всички критерии, но се чака политическо решение от няколко страни. 

Членството в Шенген е задължение, което е записано в договора за присъединяване на всяка страна, припомни още Кючуков. И ако Българи и Румъния влязат в това пространство в рамките на година и половина, то това ще е неуспех, обобщи той.

В репортаж от Дунав мост показваме какви са очакванията на пътуващите.