Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Необходима ни е национална лекарствена политика

Законодателството е вяло, няма контрол

11.12.2017 | 20:57 Редактор: Зара Паталева
Необходима ни е национална лекарствена политика

Нуждаем се от електронно здравеопазване, а не от система, която да следи лекарствата, каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев. Той допълни, че у нас липсва национална лекарствена политика.

По думите му законодателството в тази сфера е вяло, а контролът е занижен. Агенцията по лекарствата почти няма правомощия, посочи Вълев. Той призна, че има много нелоялни практики в търговията с лекарства. Мораториумът на лекарства в този му вид няма никакъв смисъл, смята Антон Вълев.

Младите хора, които са претърпели сърдечни операции, в много случаи са дискриминирани в България, каза проф. Маргарита Цонзарова - председател на Асоциация "Детско сърце". Тя допълни, че социалната интеграция е трудна понякога. На всеки 1000 деца между 8 и 10 се раждат с проблем на сърцето. Медицината обаче е напреднала доста и този тип заболяване може да се открие още по време на бременността, както и след това да бъде лекувано. За съжаление, голяма част от обучените медицински сестри вече не са в България. На 16 декември асоциацията организира благотворителен коледен базар.