Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Около 3-4 хил. жени годишно у нас са диагностицирани с рак на гърдата

България е в средата на световната статистика

11.10.2017 | 20:26 Редактор: Зара Паталева
Около 3-4 хил. жени годишно у нас са диагностицирани с рак на гърдата

Всяка година около 3000-4000 жени в България са диагностицирани с рак на гърдата. Това каза проф. Елена Александрова - Началник отделение по мамология и реконструктивна хирургия в СБАЛ по онкология. Тя каза, че ако бъде хванато навреме, това заболяване е напълно лечимо. За съжаление, все още никой не знае коя е причината това заболяване да се отключва. Но има редица съпътсващи фактори - стрес, лоша храна, тютюнопушене. В България няма ефективно действаща скринингова програма, посочи проф. Александрова

Диана Гунева от Фондация „Една от осем“ обясни, че профилактичните прегледи са изключително важни. И всяка година възрастта на жени, покосени от рак на гърдата пада. Ето защо е добре първият преглед при мамолог да е на около 25 -годишна възраст. Държавата има много какво да направи за тези болни, посочи още Гунева.

Певецът Орлин Горанов, който също е част от кампания за борба с рака на гърдата, посочи, че жените трябва да бъдат по-отговорни за себе си. Здравето е едно от най-важните неща, посочи той.