Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Омбудсманът на война срещу частните съдебни изпълнители

Законът работи изцяло в интерес на силните, длъжникът няма никакви права, алармира Мая Манолова пред Bulgaria ON AIR

18.05.2017 | 18:37 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът на война срещу частните съдебни изпълнители

Омбудсманът Мая Манолова продължава своята борба с правомощията на частните съдебни изпълнители и проблемите, които възникват с неуведомяването и последващото осъждане на длъжниците.

"Проблемът не е само в запорирането на защитени от държавата и закона средства, каквито са на една бъдеща майка. Проблемът е, че системата на принудително изпълнение работи изцяло в интерес на силните и на частните съдебни изпълнители, а длъжникът реално няма никакви права", заяви тя в предаването "Директно", коментирайки конкретен казус с бъдеща майка, чиято история Bulgaria ON AIR ви показа преди дни.

Мая Манолова подчерта, че за четвърти път предлага промени в закона, но при яростна съпротива от страна на частните съдебни изпълнители. Тя алармира за безкрайните по думите й нарушения, които те извършват - неуведомяване на длъжника, запориране на банкови сметки, имоти и трудови възнаграждения, продаване на имоти на безценица, начисляване на лихви и такси, които правят огромен един малък дълг. 

"Върху всички тези запори се начисляват огромни хонорари на частните съдебни изпълнители. Законът ясно казва какви средства трябва да бъдат оставени на длъжника, за да може да продължи да съществува. Произходът на средства е ясен на банката, така че тя не трябва да запорира конкретни суми. Трябва да се постигне баланс, при който да имат защита и длъжниците", обясни Мая Манолова.

Омбудсманът добави, че е поканила на публично обсъждане частните съдебни изпълнители, но заедно с Асоциацията на банките те са си спестили участието в проведения форум.

"Недоумявам позицията на Камарата на частните съдебни изпълнители, които вместо да наложат санкции и да изчистят имиджа на професията, са се концентрирали върху мен като техен враг", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.

Мая Манолова припомни , че в момента води 3 дела срещу "Топлофикация" - срещу такса "Сградна инсталация", срещу повишаването на цената на парното и срещу отказа на "Топлофикация" да предостави информация какви пари събира от длъжниците за юрисконсултски дейности и за какво ги харчи.

"Депутатите нямат намерение да причиняват неудобство на "Топлофикация", затова ползваме съда. Къде е КЕВР, който трябва да следи за баланса между дружествата и гражданите? Виждали сме КЕВР да защитава едно или друго увеличение на цените", обясни Мая Манолова.