Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Хитрино-часове след инцидента

Къде са най-големите пропуски

12.12.2016 | 20:30 Редактор: Димитър Абрашев
Хитрино-часове след инцидента

Поредица от грешки е причина за катастрофата в Хитрино. Невъзможно е да се само човешка грешка, каза Симеон Ананиев - експерт по жп превози и бивш директор на НКЖИ. По думите му има наредба, която ясно указва как трябва да бъдат транспортрани опасни товари. Отговорност за това няма само фирмата-собственик, а и специалисти в НКЖИ. Ананиев уточни, че за да тръгне влакова компзиция с опасен това по желения път, трябва да бъдат направени редица проверки.

Началникът на железничарския синдикат Петър Бунев е на мнение, че не може евентуална превишена скорост да е единствената причина за инцидента. Той допълни, че машинистите преминават през специално обучение. Ако има скъсване на композицията, то това веднага се усеща, поясни Бунев.
Според двамата експерти у нас има няколко крана, които могат да бъдат изпозлвани при такива ситуации, като на-модерният е в София. За това не е и ясно кое налага пристигането на подобна техника от Румъния. 
Областният управител на Шумен Донка Иванова гарантира, че властите ще направят необоходимото, за да се възстанови инфраструктурата в Хитрино.
За международно разследване се обяви и управителят на фирмата-собственик "Булмаркет" Станко Станков.
 
Във втората част на предаването и поредния терористичен атентат в Турция говорим на живо с Ердинч Имамоолу. Очевидец на последните събития. В студиото с Алина Караханова говорим за страховете на хората в мегаполиса.