Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

За рождения ден всяка година - подарете си профилактичен преглед, призовават специалисти

Над 50% от здравноосигурените българи не се възползват от безплатните профилактични прегледи, които им се полагат. Защо и колко е опасно да не ходим на преглед? За здравната култура на българите, говорим с д-р Янчо Делчев, завеждащ отделението по Гинеколо

12.05.2016 | 11:28 Редактор: Неда Василева
За рождения ден всяка година - подарете си профилактичен преглед, призовават специалисти

Над 1 милион смъртни случаи в европейски мащаб биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентите се явяваха на редовни профилактични прегледи, които им се полагат. Това показват данните на Евростат за последната година. България е именно една от петте европейски държави, в които тенденцията е притеснителна.

Според доц. д-р Любомир Киров обаче ние не сме на челни позиции по този притеснителен показател - в повечето държави хората,които посещават редовно лекарите си с цел превенция са много по-малко. Д-р Янчо Делчев, който е и един от най-прочутите онко гинеколози у нас и обявен за лекар на годината за 2015, съветва повече млади момичета да ходят на преглед.

"Най-добрият подарък за рождения Ви ден всяка година е да сте сигурни, че сте здрави", каза в студиото д-р Делчев. Чуйте още:

За всичко, което Ви интересува, пишете на  фейсбук страницата ни DirektnoONAIR.