Владимир Карамазов: Театърът трябва да се развива

09.02.2016 | 10:24

Да бъдеш или да не бъдеш – това е въпросът. Гост на Ирина Белчева в предаването "Десет" е актьорът Владимир  Карамазов, за да обсъдят 10-те лица на Мелпомена в 21 век.

1. Актьор по призвание – Тази професия много често се обезценява. Да си актьор не е толкова лесно и всъщност да си актьор е нещо, което трябва да се научи. Това е професия, която трябва да се практикува много дълго време, за да станеш улегнал актьор. Изисква търпение, време, талант и характер. 
2. Школа за таланти  - Винаги е било така, че във ВИТИЗ, след като се завърши, едва 20% от младите актьори пробиват. Другите се занимават с нещо странично. Много малко успяват, защото понякога талантът не е достатъчен. Трябва и късмет. 
3. Реформа на сценичните изкуства –  Реформи има всяка година. Но нещата не са еднозначни. Факт е, че последните поправки смъкнаха цената на билетите за театър и то се превърна в най-евтиното изкуство. 
4. Заточение „ на щат“ - не намира приложение в днешната динамична среда, има много свободни трупи
5. Свободата или изкуството – В България липсва уважение към изкуството, то трябва да бъде почитано.
6. Продуциране и реклама -  В нашата продуцентска компания се опитахме да направим нещо ново. Направихме нови рекламни кампании. Рекламата е важна, трябва да се шуми, да се говори. Искаме младите хора сами да проявят интерес, да дойдат, да ни гледат, затова правим и дигитални кампании. 
7. Три мечки на една сцена -  Тази комбинация (Владо, Захари Бахаров и Юлиан Вергов) съществува вече 15 години. Хубавото в момента е, че сме изградили такава публика, която се интересува какво правим. 
8. Смешното срещу трагичното -  Смятам, че хората обичат да гледат смешни и по-леки пиеси. Пиесата просто трябва да е направена хубаво, без значение дали е смешна или трагична.
9. Филмите и телевизията – Филмите и телевизията не могат да изместят театъра, защото изобщо няма борба. Театърът си е театър, киното си е кино. Ако екипът е стойностен, си заслужава да правиш всичко.
10. Бъдещето на Мелпомена -  Хубаво е театърът да се развива. Аз съм много за новите неща в театъра. 

Повече по темата в следващото видео.