Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Намаляване на ДДС е политическа дискусия, от която няма смисъл

Любомир Дацов каза, че това ще е вредно от икономическа гледна точка за страната ни

02.07.2019 | 20:28 Редактор: Ивайло Николов
Експерт: Намаляване на ДДС е политическа дискусия, от която няма смисъл

Правителството и бизнесът против намаляването на ДДС върху храните и лекарствата. Това стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество преди дни. Предложената от БСП мярка - ДДС върху брашното, месото, млякото, яйцата и лекарствата да падне от 20% на 5%, беше одобрена единствено от КТ "Подкрепа". Според финансовия министър Владислав Горанов, промени в данъчната система само биха довели до увеличаване на данъците върху доходите и печалбата, но не и до реално намаляване на цените. На подобни позиции са от Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара.

Финансовият експерт Любомир Дацов, който е и бивш заместник-министър на финансите, коментира в студиото на "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев, че намаляването на ДДС е една изцяло политическа дискусия, от която няма смисъл. По думите му няма икономически аргументи за подобни стъпки.

"Това е от математическа и икономическа гледна точка много вредна политика. Поне от гледна точка на България. Това нарушава много неща", посочи Дацов пред Bulgaria ON AIR. По думите му много често се използва аргументът, че различно ДДС има в различни страни, но никой не сравнява цялата картина и това, че там където има различно ДДС, други данъци са двойно по-големи от тези у нас.

"Пенсиите - около 40% се допълват от данък добавена стойност, защото той е основен приход в бюджета", аргументира се още експертът и подчерта, че ако се намалят приходите в държавната хазна с различно ДДС, тогава това макар и малко увеличение на пенсиите от този месец, нямаше да го има.

Любомир Дацов допълни още, че социална политика не се прави с данъци, а с разходи и у нас трябва да се наблегне на увеличаване на потреблението чрез по-големи доходи.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК